Масаж

Масаж

Масажът е едно от най-древните средства за лечение и профилактика. Представлява механично въздействие върху кожата, подкожните структури и мускулни групи. Физиологичното действие на масажа бива механично, рефлекторно и хуморално. Той подобрява кръвообръщението и трофиката, евакуира натрупаните токсини, засилва обменните процеси, подобрява тургора и еластичността на кожата и мускулите, като по този начин ускорява оздравителните процеси, повишава
Масажът е едно от най-древните средства за лечение и профилактика. Представлява механично въздействие върху кожата, подкожните структури и мускулни групи. Физиологичното действие на масажа бива механично, рефлекторно и хуморално. Той подобрява кръвообръщението и трофиката, евакуира натрупаните токсини, засилва обменните процеси, подобрява тургора и еластичността на кожата и мускулите, като по този начин ускорява оздравителните процеси, повишава защитните сили на организма и неговата устойчивост.

Видове масажи
Класически масаж – при здрави хора
Лечебен масаж – Прилага се съобразно здравните проблеми на пациента.

Рефлексотерапия – масаж на рефлексогенните зони на ходилата /зонотерапия/. Въздейства се върху поекцията на засегнатите части от тялото върху стъпалото

Мануален лимфен дренаж – нова методика за подобряването качеството на живот. С него се мобилизират лимфните колектори и се стимулира дренажа на застоялата се в междуклетъчните пространства лимфна течност и отложените в нея токсини. Освен това постъпилата в кръвообращението лимфа и специфичните похвати подобряват кръвообращението седем пъти. Така се стимулира обмяната на веществата, храненето на всички тъкани и органи.
Мануалния лимфен дренаж се прилага със специална мануална техника, която цели да възстанови смутеното лимфообръщение и да се освободят засегнатите области от натрупаната в тях лимфна течност, която причинява отоци и визуалното им уголемяване. Най-често се прилага при целулит, здравословни проблеми, след раждане, уморени крака и др.