Лазертерапия

Лазертерапия

Лазертерапията е един от най-ефективните методи за лечение и бързо възстановяване в модерната медицина.Това е нискоинтензивно лазерно лъчение, използвано във физикалната медицина с има бърз лечебен ефект, без да има вредно въздействие върху организма.

В зависимост от използваната честота лазертерапията има стимулиращ, болкоуспокояващ, регенериращ, противовъзпалителен имуностимулиращ, противоалергичен и антимикробен ефект.

Особено изразен е ефектът за стимулиране на имунната система, регенерация на костите, лигавиците, косата и мускулите. Лазертерапията усилва чувстителността на болестотворните микроорганизми към антибиотици.

Физиологичното действие на прилаганите във физиотерапията лазери се проявява първо локално – в тъканите погълнали светлинните лъчи. Те стимулират енергийните централи на клетката – митохондриите, повишават продукцията на ензими, подобряват проводимостта на нервните окончания, подпомагат локалното кръвообращение, имат силно изразен противооточен, болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

С използването на лазерния лъч като “светлинна игла” (инфрачервеният лазерен лъч прониква в тъканите до 3-4 см.) той се използва за лазерна акупунктура по точките от китайската медицина. Начинът на повлияване е същият, като се избягва неприятното иглоубождане и евентуалното инфектиране.

Лазертерапията, в комбинация с подходяща физикална терапия, е може би единственият неинвазивен метод, който спира или забавя артрозните процеси без странични ефекти.

Курсът лазертерапия и лазеракупунктура включва 10-15 процедури от 1 до 3 пъти годишно в зависимост от степента на заболяването.

Показания:

1. Заболявания на опорнодвигателния апарат от дегенеративно, травматично и професионално естество /артрози, периартрити, гендовалинити, епиикондилити, дисторзии, следфрактурни състояния, много бързо се повлияват и мускулните руптури/.

2. Заболявания на нервната система: плексити, радикулити, неврити, дископатии, парези, плегии. С успех се прилага при начална хипертония на стресива основа без органични промени, депресии, мигрени и др.

3. Оториноларингологични – алергични и хронични тонзилите, ринити и синузити, заболявания на слуховия нерв.

4. Гинекологични – хронични и подостри аднексити.

5. Кожни – варикозни язви, дерматози и др.

Противопоказания:

Злокачествени, инфекциозни, дeкомпенсирани заболявания и други изискващи оперативна интервенция.