Здраве

Псориазис и сърдечно-съдови заболявания

Псориазисът е широко разпространено хронично възпалително заболяване на имунната система, което може да засяга не само кожата, но и други системи като стави и съдове. Нарастват доказателствата, потвърждаващи повишения риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), особено при тежък и/или по-продължителен псориазис и множество съпътстващи заболявания.

Постоянната възпалителна среда в организма е важна причина за ранно ССЗ. Свръхактивирането на възпалителни имунни пътища може да доведе до засилване на съдовата увреда, което води до прогресирането на атеросклерозата.

Всички съдове са постлани с фин слой клетки наречени ендотел. Ендотелът има водеща роля за съдовата хомеостаза и е непосредствено изложен на всички регулиращи и увреждащи фактори, въздействащи чрез кръвта. На повърхността си ендотелът има финна нишковидна структура наречена гликокаликс, която се вее в кръвта като „водорасли на морското дъно“. Тази елегантна струтктура лесно се разрушава от оксидативен стрес, възпаление и различни молекули като глюкоза и пикочна киселина.

 

Може да прочетете цялата статия на д-р Ангелов и колектив в списание Ревматология България от тук!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *