Новини

Десетте заплахи за глобалното здраве през 2019 година

Светът е изправен пред множество здравни предизвикателства. Те варират от огнища на болести, предотвратими с ваксина, като морбили и дифтерия, увеличаващи се съобщения за резистентни към лекарства патогени, нарастващи нива на затлъстяване и физическа неактивност до влиянието на замърсената околна среда  и изменението на климата, и многобройните хуманитарни кризи.

Ето ги 10 от многобройните проблеми, които ще изискват нашето внимание според СЗО през 2019

1.Замърсяване на въздуха и изменение на климата

Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г., замърсеният въздух се счита за най-голям екологичен риск за здравето от СЗО. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателната и кръвоносната система, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. Повече за ефектите на замърсения въздух и по-точно на костите ви цъкнете тук!

2. Неинфекциозни болести

Неинфекциозните болести като диабет, обезитет, рак и сърдечни заболявания са отговорни за над 70% от всички смъртни случаи в света или 41 милиона души. Това включва 15 милиона души, умиращи преждевременно, на възраст между 30 и 69 години. Увеличаването на тези заболявания се дължи на пет основни рискови фактора: употреба на тютюн, физическа неактивност, използване на алкохол, нездравословни диети и замърсяване на въздуха. Тези рискови фактори също изострят проблемите на психичното здраве, които могат да възникнат от ранна възраст. Може да научите най-скорошните препоръки за физическа активност тук.

3. Глобална грипна пандемия
Светът ще се сблъска с друга грипна пандемия – единственото нещо, което не знаем е кога ще удари и колко сериознa ще бъде. Всяка година СЗО наблюдава и препоръчва кои щамове да бъдат включени във ваксината срещу грип за защита на хората от сезонен грип.

4. Нестабилно и уязвимо състояние

Повече от 1,6 милиарда души (22% от световното население) живеят на места, където има продължителни кризи (чрез комбинация от предизвикателства като суша, глад, конфликти и разселване на населението) и слабите здравни услуги ги оставят без достъп до основни грижи.

5. Антимикробна резистентност

Развитието на антибиотици, антивирусни препарати и антималарици са някои от най-големите успехи на съвременната медицина. Сега изтича времето ни с тези лекарства. Антимикробната резистентност – способността на бактериите, паразитите, вирусите и гъбите да се противопоставят на тези лекарства – заплашва да ни върне към времето, когато не можехме лесно да лекуваме инфекции като пневмония, туберкулоза, гонорея и салмонелоза. Невъзможността за предотвратяване на инфекции може сериозно да компрометира хирургията и процедурите като химиотерапия.

6. Ебола и други високо патогенни патогени

През 2018 г. в Демократична република Конго са наблюдавани две отделни огнища на Ебола, като и двете се разпространяват в градове с повече от 1 милион души.

7. Слаба първична здравна помощ

Първичната здравна грижа обикновено е първата точка на контакт на хората със своята система за здравеопазване и в идеалния случай трябва да осигури цялостна, достъпна грижа в общността през целия живот

8. Колебанието към ваксината

Колебанието към ваксината – нежеланието или отказът да се ваксинира въпреки наличието на ваксини -заплашва да обърне напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими с ваксини. Ваксинацията е един от най-добрите начини за избягване на болести – понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри.

9. Денга

Болест, пренасяна от комари, която причинява грипоподобни симптоми и може да бъде смъртоносна в 20% от хората с тежка денга. Това е нарастваща заплаха от десетилетия. Около 40% от света са изложени на риск от денга, а годишно има около 390 милиона инфекции.

10. ХИВ

Напредъкът, постигнат срещу ХИВ, е огромен по отношение на тестването на хората, както и осигуряването на антиретровирусни средства. Въпреки това, епидемията продължава да бушува с почти един милион души, които всяка година умират от ХИВ/СПИН. От началото на епидемията повече от 70 милиона души са придобили инфекцията и около 35 милиона души са починали. Днес около 37 милиона души по света живеят с ХИВ.

 

Източник: https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *